ראיון חגיגי עם ראש העיר אריה טל


ערב ראש השנה תשפ"ג ושנה קצת לבחירות המקומיות, מביאים בפניכם ראיון מקיף ומיוחד עם ראש העיר, אריה טל, אחד מראשי העיר הוותיקים בישראל, שבתקופת כהונתו העיר טירת כרמל שינתה את פניה ללא היכר עם תנופת בנייה מאסיבית, הקמת מבני ציבור וחינוך חדשים, מתקני ספורט ופארקים רחבי ידיים ◾️ישנם פרויקטים רבים שבדרך- תוכנית המטרונית, הקמת בית ספר טכני בשיתוף עם חיל האוויר, בית ספר למדעים ואומנויות ועוד ◾️בראיון מיוחד לעיתון קול החוף, ראש העיר מספר על תנופת הפיתוח בטירת כרמל ועל החזון לעתיד


"לשמחתי, ההשקעה והעבודה הקשה שלנו נושאות פירות והתוצאות ניכרות בשטח". אריה טל, ספטמבר 2022.

"יש עוד לא מעט משימות עד למימוש החזון של טירת כרמל, ובכוונתי להשלים אותן בשנים הקרובות, ולאחר שאבחר לכהונה נוספת בראשות העיר". אריה טל.

העיר טירת כרמל, צילום: דוברות עיריית טירת כרמל

"לטירת כרמל מאז ומעולם היה פוטנציאל עצום בכל תחומי החיים והתפקיד שלנו הוא להביא אותו לכדי מיצוי". אריה טל.


אתה מכהן כראש עיריית טירת כרמל, משנת 1993 (מלבד הפסקה של קדנציה אחת) כשאתה מסתכל אחורה ועל מה שהפכה טירת כרמל כיום, אתה מרוצה?
"מאוד מרוצה, טירת כרמל של 1993 וטירת כרמל של 2022 הן שתי ערים שונות, במובן החיובי ביותר של המילה. ב-30 השנים האחרונות העיר עברה תהליכים משמעותיים של צמיחה, התרחבות האוכלוסייה, בינוי מואץ, פיתוח תשתיות, השקעה מאסיבית בחינוך ושיפור הביטחון האישי של התושבים. כל אלה יצרו שינוי תדמיתי ותודעתי בכל הקשור בטירת כרמל, שהפכה מעיר עם תדמית שלילית לעיר בוטיק שמושכת אליה בשנים האחרונות אלפי תושבים חדשים וגם יותר ויותר מבקרים שמסתקרנים לראות ולהרגיש מקרוב את העיר ואת כל מה שיש לה להציע. כמי שגדל במעברות של 'טירה', ועבר כברת דרך ארוכה בעיר, אני מרשה לעצמי מדי יום להתרגש מחדש מהמהפכה שעוברת העיר שלנו, ומהעתיד שעוד מצפה לה".

אתה אחד מראשי העיר הוותיקים בישראל, מה מניע אותך להמשיך בעשייה הציבורית אחרי כל כך הרבה שנים, והאם אתה יכול להכריז רשמית שבכוונתך להתמודד לקדנציה נוספת, שישית במספר, בבחירות שיתקיימו ב-2023?
"זאת אולי קלישאה, אבל אני באמת מרגיש שמבחינתי מדובר בשליחות. גדלתי בעיר הזו, היא הבית שלי מאז שהייתי ילד. העשייה למען הציבור היא הקו שמוביל אותי מיומי הראשון כראש העיר, וטירת כרמל הפכה למפעל חיי. לטירת כרמל מאז ומעולם היה פוטנציאל עצום בכל תחומי החיים, והתפקיד שלנו הוא להביא אותו לכדי מיצוי. לשמחתי, ההשקעה והעבודה הקשה שלנו נושאות פירות והתוצאות ניכרות בשטח ובתגובות שאנחנו מקבלים, הן מבית והן מחוץ, מרשויות מקומיות ומארגונים שגם באים ללמוד מאיתנו כיצד אנחנו מתמודדים עם האתגרים הרבים והמורכבים. הדרך עדיין ארוכה, ויש עוד לא מעט משימות עד למימוש החזון של טירת כרמל, ובכוונתי להשלים אותן בשנים הקרובות, ולאחר שאבחר לכהונה נוספת בראשות העיר, בזכות אמון התושבות והתושבים".

טירת כרמל הכפילה את עצמה בשנים האחרונות, כיצד העירייה וגורמי הרשות נערכו לשינוי כזה ולקליטתם של אלפי תושבים חדשים שעברו להתגורר בעיר?
"ללא ספק מדובר באחד האתגרים החשובים והמורכבים שעמם אנחנו מתמודדים, ולשמחתי בהצלחה. על פי תוכנית המתאר שאושרה בשנה שעברה, אוכלוסיית העיר תעמוד בעוד כעשור על כ-80-70 אלף תושבים. מדובר במספרים עצומים ובצמיחה חסרת תקדים ברמה המוניציפלית. חשוב להבין, שעיר לא יכולה לצאת לפסק זמן על מנת להיערך לאתגרים מהסוג הזה, ועליה להמשיך ולהתנהל לצד המורכבות הזו תוך מתן כל השירותים והמענים לתושבים והשמירה על איכות חייהם. השינוי הזה ניכר בכל תחום בעיר – בנייה מאסיבית והתחדשות עירונית; הקמת מוסדות חינוך חדשים עם גישות פדגוגיות מגוונות; שדרוג התשתיות, הכבישים ומערך התחבורה הציבורית; הקמת פארקים, מהיפים והמושקעים בארץ. במקביל אנחנו משקיעים מאמצים ומשאבים רבים בהתאמת המערכות העירוניות לאתגרים הללו במטרה לייעל את השירות שניתן לתושבים, הוותיקים והחדשים. זה המקום להודות לכל מי שלוקח חלק במשימה המאתגרת הזו, ובראשם למנכ״ל העירייה, אבישי כהן; לממלא מקומי ולסגני ראש העיר, ולמנהלי ולעובדי כל מחלקות העירייה שנרתמים מדי יום במסירות ובנחישות לאתגרים הללו״.

איך אתה מגדיר את העיר טירת כרמל, ומה לדעתך ייחודי בעיר טירת כרמל לעומת ערים אחרות?
"טירת כרמל הפכה לעיר בוטיק, צומחת ומסקרנת. אבל אני חייב לומר שלצד התהליכים הרבים שהעיר עוברת, עדיין נותר בה האלמנט שמייחד אותה לעומת ערים אחרות בארץ – אין תחליף ואין דומה לחום האנושי של התושבות והתושבים שלנו. יש משהו מיוחד באוכלוסייה של טירת כרמל, באופי ובצביון העירוניים והחברתיים, שגם האוכלוסיות החדשות 'נדבקות' בו לשמחתי – המעורבות הקהילתית, ההתגייסות לסייע, השירות האדיב והמחויך, והחיבוק החם שהעיר הזו מעניקה".


אתה ראש עיר מאוד פעיל וענייני, משתתף בכנסים ובמפגשים רבים המתקיימים בעיר, ורואים אותך נוכח פיזית כמעט בכל אירוע ופעילות. מהיכן אתה שואב את הכוחות האלה להגיע לכל מפגש קטן או גדול בחשיבותו?
"פשוט מאוד, אני נהנה מהמפגש הבין אישי עם האנשים שהופכים את העיר הזו למה שהיא. מכל מפגש כזה אני יוצא מחוזק ומלא סיפוק, מהעשייה הציבורית העשירה, מהמילה הטובה, וגם מהביקורת לעתים, שממנה רק אפשר להשתפר ולהתקדם".


טירת כרמל מתפתחת בשכונות החדשות וגם בשכונות הוותיקות מתחילות לצאת לפועל תוכניות של התחדשות עירונית. האם גם השכונות הוותיקות בעיר בדרך למהפך? והאם העירייה מעודדת קידום תוכניות של התחדשות עירונית?
"חד משמעית, כן – אנחנו מעודדים התחדשות עירונית, ובכל הכוח. עם זאת, בתהליכים הללו יש סעיפים שמאוד קריטיים וחשובים לנו; הראשון, זו הדרך היחידה לשקם שכונות ובתים ישנים, במיוחד כשמדובר בשטחים בבעלות פרטית, בהם יש בתים שעלולים להגיע לסכנת קריסה משום שהם לא עומדים בשום תקן. שנית, מדובר בתהליך שהוא הזדמנות פז להחליף ו/או לשדרג את כל התשתיות באזור, לתקן את כל העוולות שנעשו בעבר בשכונות ותיקות שנבנו ללא תכנון ראוי או מותאם לפני עשרות שנים. ההתחדשות העירונית מאפשרת לרשות לקדם את העיר, להפוך את התכנון למודרני, להחליף את התשתיות, להרחיב כבישים ולהכניס תחבורה ציבורית או חניונים תת קרקעיים. שלישית, ההתחדשות מאפשרת הזדמנות לטפל במוסדות ציבור, בבתי ספר ובגני ילדים, לחדש אותם באופן משמעותי, לאפשר קליטת אוכלוסייה חדשה ולהמשיך במגמת שגשוג הנדל"ן בעיר. ורביעית, התחדשות עירונית תחזק את הבסיס הכלכלי של העיר, באמצעות ניצול שטחי תעסוקה מאושרים וחדשים".

לאחרונה העירייה ביצעה עבודות לריבוד כבישים בשכונת גיורא יוספטל, האם צפויים להתבצע עבודות מסוג זה בשכונות נוספות ברחבי העיר?
"בהחלט. על פי תוכנית העבודה השנתית עבודות הריבוד והקרצוף יבוצעו גם בשכונות וברחובות נוספים, לרווחת התושבים ומשתמשי הדרך".


כמה מילים על מערכת החינוך בעיר?
"מערכת החינוך העירונית נמצאת בשנים האחרונות במגמת עלייה אדירה, שמתבטאת בהישגים ברמה הארצית ובפרסים ותעודות הצטיינות שהוענקו לנו על ידי משרד החינוך. היעדים שלי ושל כל מערכת החינוך בעיר מכוונים את הצוותים החינוכיים להמשיך במגמה זו תוך שאיפה וחתירה למצוינות חינוכית ולא פחות חשוב מכך, מצוינות ערכית. רק השנה התגאינו בפרסי הצטיינות ארציים לבית ספר אפרים צמח ולתיכון אריאל, ואין לי ספק שהישגים נוספים יגיעו בעתיד. מערכת החינוך שלנו מלווה את הילדות והילדים מגיל הינקות, באמצעות מסגרות מובילות ברמה הארצית והבינלאומית כמו מרכז הפעו"ט, ועד לסיום הלימודים בתיכון. באחרונה פורסמו נתוני התמונה החינוכית, שמהם ניכרת עלייה במספר בוגרי י"ב שסיימו עם תעודת בגרות מצטיינת, וכן עם חמש יחידות מתמטיקה ואנגלית, זאת לצד הישגים רבים בתחום הערכי כמו גיוס לצה"ל ואחרים. נוסף על כך, אני גאה מאוד בעובדה שבטירת כרמל ניתן דגש על החינוך המיוחד, בו בולט אחוז גבוה של מסיימי י"ב עם תעודת בגרות. אני גאה במערכת החינוך שלנו, במנהלות ובמנהלים, במורות ובמורים, וכמובן בילדים ובבני הנוער, ובשיתוף הפעולה עם ההורים. אין לי ספק שעם ההשקעה הרבה, נמשיך להשתפר ולצעוד להישגים נוספים. בחינוך אין ׳זבנג וגמרנו׳- הכל בסופו של דבר הוא תוצאה של עבודה יומיומית שמוכיחה את עצמה לאורך השנים״.


מהי תוכנית המטרונית של טירת כרמל ומתי היא תצא לפועל?
״רשת המטרוניות שבין צומת מת"ם לכיוון דרום תורחב באמצעות שתי שלוחות, אחת מהן מכביש 4 לטירת כרמל ולאורך רחוב הרצל, עד למרכז הרפואי מעלה כרמל, עם עשרות תחנות לאורך תוואי של כ-7.5 ק"מ. מדובר בפרויקט שמבצע משרד התחבורה באמצעות חברת חוצה ישראל, שישלים את המערך התחבורתי העתידי באזור. המטרונית תקבל העדפה ברמזורים וגם תאפשר נסיעה רציפה ומהירה, ותכנון אמין של זמני היציאה וההגעה אל היעד. במקביל, במסגרת הפרויקט יחודשו וישודרגו תשתיות המים, הביוב והחשמל, ויבוצע שיקום של המדרכות תוך דגש על נגישות, לרווחת התושבים, גם יבוצעו עבודות פיתוח סביבתיות, לרבות העתקת עצים ושתילת חדשים. המשמעות המרכזית היא, שהמטרונית תחבר את טירת כרמל ללב המטרופולין, למוקדי תעסוקה, חינוך ובילוי. בשלב זה התחלנו ביצוע של הסרת חסמים לקראת תחילת העבודות, בסוף 2023. מדובר באתגר מרכזי של העיר בתקופה הקרובה, אנחנו מודעים לאי הנוחות שעלולה להיווצר במהלך תקופת הביצוע, אבל אנחנו מבטיחים שהיא תהיה זמנית בלבד, ואחריה ייהנו תושבי ותושבות העיר משדרוג משמעותי באיכות חייהם".


לאחר טקס הנחת אבן פינה לבית הספר למדעים ואומנויות שיוקם בעיר, אתה יכול לתת לנו קצת פרטים עליו?
"בית הספר השש-שנתי למדעים ולאמנויות הוא אחת מגולות הכותרת של התהליכים שעוברת העיר בתחום החינוך. בית הספר, שעל פי התכנון צפוי להיפתח עם תחילת שנת הלימודים תשפ"ד יתפרש על שטח של כ-8,000 מ"ר ויהיה בראשיתו בית ספר צומח. עם סיום העבודות ילמדו בו תלמידי כיתות ז' עד י"ב ב-36 כיתות. לצד המבנה הראשי יוקמו בו שלושה אגפים ואולם ספורט עם כ-500 מקומות ישיבה, ספרייה, קיוסק, אמפי חיצוני מוצל וחנייה רחבה. מבחינת תוכנית הלימודים, יושם דגש על מקצועות המדעים והאמנויות, כאשר לשם כך ייבנו כיתות לימוד ומעבדות מותאמות, בשיתוף מקצועי עם משרד החינוך וכלל הגורמים הרלוונטיים ברשות. השקענו רבות בתכנון ובביצוע הפרויקט הזה, מתוך נקודת מוצא שהחינוך וההשקעה בדור הצעיר הם הבסיס לחוסנה של עיר".


מהו בית הספר התיכון טכנולוגי בשיתוף עם חיל האוויר שיוקם בעיר? כאיש חיל האוויר לשעבר אמרת שזה מבחינתך "הגשמת חלום", מה יהיה ייחודי בו לעומת בתי ספר אחרים?
"בית הספר הטכנולוגי של חיל האוויר, שיוקם בשכונת החותרים, יהיה אחד ממוסדות החינוך הייחודיים ביותר בארץ. הקמתו הייתה אחד היעדים המרכזיים שהצבתי לעצמי בתפקיד, וכיוצא חיל האוויר אני חש גאווה עצומה מהחיבור בין העיר לחיל ומפקדיו. בית הספר יכשיר טכנאים והנדסאים שיקבלו כלים מקצועיים ברמה הגבוהה ביותר, ויוכלו בסיום הלימודים להמשיך לקריירה בתחום. הפרויקט יכלול שני מבנים שבמרכזם אמפי שישמש לפעילות ולאינטרקציה בין כלל התלמידים. בית הספר ישתרע על שטח של כ-15 אלף מ"ר וישתלב עם פארק עירוני, כך שהלימודים והפעילויות יתקיימו במקביל בכיתות חוץ, בספרייה ובאודיטוריום. בסך הכל יפעלו בו 36 כיתות ומעבדות, שבהן יתקיימו לימודים במגוון מסלולים ומגמות – אווירונאוטיקה, רחפנים, חלל, מכונאות מתקדמת ועוד. לכל כיתה יוצמדו מדריך וחונכים מחיל האוויר, ובבניית בית הספר ייעשה שימוש בשיטות ירוקות ועדכניות תוך דגש על פיתוח נופי וטכנולוגיות בנות-קיימא. אני מבקש להדגיש, שכתנאי להקמת בית הספר דרשתי שתושבי טירת כרמל שיבקשו ללמוד בו לא יהיו מחויבים במבחני קבלה, זאת לעומת תלמידי חוץ שכמובן נקבל בברכה. על פי לוח הזמנים, השלב הראשון של הקמת בית הספר צפוי להימשך כשנתיים. חשוב להגיד, שהפרויקט החשוב הזה הוא בגדר הבעת אמון בחזון החינוכי של טירת כרמל, ובדור הבא של תושביה, ועל כך תודתי לחברינו ושותפינו בחיל האוויר".


לאחרונה נפתחה שנת הלימודים תשפ"ג בטירת כרמל בסדר מופתי וללא תקלות, מה תרצה לאחל לתלמידים ולצוותים החינוכיים לשנה החדשה?
"ראשית, אאחל לצוותים החינוכיים, לתלמידים ולהוריהם שתהא זו שנת לימודים פורייה, מוצלחת ומהנה. מערכת החינוך שלנו פתחה שנה היסטורית, עם מספר שיא של תלמידות ותלמידים בבתי הספר ובגני הילדים. לילדות, לילדים, ולבנות ובני הנוער אני מאחל להמשיך ולהתפתח בעזרת הכלים שתקבלו מהמורים ומהמחנכים שילוו אתכם בדרך להישגים חינוכיים, חברתיים וערכיים. אני מפציר בכם לתת דרור לסקרנות שלכם, לשאול שאלות, לאתגר את המערכת ולפרוץ גבולות חדשים. אתם העתיד של העיר, של המדינה ושל החברה הישראלית, ואני מאמין בכם וביכולותיכם. לצוותים החינוכיים אני מבקש תחילה להודות, על המסירות, המקצועיות, החום והאכפתיות כלפי התלמידות והתלמידים, ומאחל לכם להמשיך להוביל את העיר להישגים משמעותיים, תוך תחושת סיפוק מעבודת הקודש היומיומית שלכם. ההצלחה שלכם היא ההצלחה של כולנו".


תנופת הבנייה והפיתוח ההיסטורית של העיר טירת כרמל החלה בזכות הטמנת קו המתח החשמלי. כיצד הצלחת לעשות את זה ולהשיג תקציב של כ-100 מיליון ש"ח על מנת שקו המתח יוטמן קרקעית באדמה ולא יתקע את התנופה?
"במשך שנים רבות פעלתי, באופן אישי, מול כלל הגורמים הרלוונטיים כדי להוציא לפועל את פרויקט הטמנת קו המתח העליון, כך שנוכל להתגבר על חסמים ולהתחיל בפיתוח המואץ של דרום העיר. לשמחתי ולגאוותי, מדובר בפרויקט הטמנה ייחודי שרק טירת כרמל זכתה לו בארץ, בגלל חשיבותו ואורכו של הקו המוטמן שחוצה כמעט עיר שלמה לאורך כ-16 ק"מ. בשעתו, אף משרד ממשלתי לא היה מוכן לממן פרויקט בסדר גודל כזה, והיינו צריכים להפעיל מכבש לחצים אדיר, עד שבסופו של דבר הורה ראש הממשלה דאז, בנימין נתניהו, להקים במשרדו ועדה מיוחדת שתאפשר את המהלך ואת תחילת העבודות. זה היה תהליך ארוך וסיזיפי, אבל תמיד עמד לנגד עיני הצורך הגדול בהטמנת קו המתח. העלויות היו גבוהות, הביורוקרטיה התישה, אבל הצלחנו להגיע ליום הגדול ולהשיג את התקציבים הנדרשים. הפרויקט הזה הביא עמו תנופת פיתוח אדירה והיסטורית לעיר".


התייחסותך לבית הספר תיכון מקיף דתי אריאל בעיר, שנבחר כבית ספר מצטיין ארצי בתחום הערכי, החברתי והלימודי.
"בית הספר אריאל, המנהל אבי רוק וצוותי החינוך והפדגוגיה ממשיכים להביא גאווה גדולה לטירת כרמל בזכות הישגים חברתיים, לימודיים וערכיים, ועל כך אני מודה להם בשם כל תושבי העיר. באחרונה אף התבשרנו כי שיעור הזכאים לבגרות בבית ספר אריאל גבוה מהמדד הארצי, כך על פי נתוני משרד החינוך לסיכום שנת הלימודים תשפ"א – סימן נוסף לכך שמערכת החינוך העירונית נמצאת על המסלול הנכון להצלחה ולמצוינות".


איזה מסר תרצה להעביר לתושבי טירת כרמל לרגל השנה החדשה?
"בראש ובראשונה, אאחל לתושבות ולתושבי העיר שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה, שנה של ביטחון ובריאות, חינוך איכותי, חופש והגשמה עצמית בכל אשר נעשה. בחודשים הקרובים ובשנים הבאות נמשיך לראות את העיר שלנו מתפתחת ומתרחבת, מבנים ישנים ייהרסו ובמקומם יוקמו בניינים חדשים ומודרנים, אוכלוסיית העיר תמשיך להתחזק, והרשות המקומית תשקיע משאבים, מחשבה ומאמצים על מנת לחזק את הקשר בין כלל השכונות. טירת כרמל תמשיך בתנופה ותהפוך לכוח עולה בקרב הרשויות המקומיות בישראל, ותגרום לכולנו גאווה רבה. בנימה אישית, אני מאחל לכולנו שנדע להיות קשובים וסובלניים איש כלפי רעהו, ושחיינו יתמלאו באהבה, באושר ובהצלחה".