לרגל חג הפסח תשפ"ד, מביאים בפניכם ריאיון חגיגי ומקיף עם ראש העיר החדש של טירת כרמל, דודו כהן, איש מערכת הביטחון והשב"כ שרשם הישג חסר תקדים בתולדות העיר ■ בראיון מספר דודו כהן על החזון שלו לטירת כרמל מובילה ומתקדמת, על תוכניותיו שבכוונתו לקדם במהלך כהונתו ובראשם שיפור המוכנות לחירום וחתירה למצוינות במערכת החינוך בעיר, וגם מעביר מסר חשוב לתושבי טירת כרמל עם כניסתו לתפקיד
חודש וקצת לאחר שהביא להישג חסר תקדים בתולדות הפוליטיקה המקומית בעיר, מביאים בפניכם ראיון חגיגי ומקיף עם ראש העיר החדש, דודו כהן, שנכנס ללשכת ראש העיר רק לפני שבועיים ומאז הוא עובד מסביב לשעון, תוך כדי שקיפות לציבור ושמירה על קשר רציף עם התושבים.
אדוני ראש העיר, האם יש מסר חשוב שאתה רוצה להעביר לתושבי טירת כרמל עם כניסתך לתפקיד? ומה הדבר הראשון שבכוונתך לקדם ולעשות בעיר בתחילת כהונתך?
"מערכת הבחירות הסתיימה. כעת כולנו, תושבי טירת כרמל, פועלים כתף אל כתף, בייחוד בתקופה הביטחונית המורכבת שנכפתה על מדינת ישראל כולה, ועלינו לפעול יחד; ללא משקעים פוליטיים, ללא מחנאות וללא סקטוריאליות, במטרה משותפת- לפעול יחד לשיפור איכות החיים בטירת כרמל, ואם לסכם את המסר שלי- באחדות ובשיתוף פעולה. מהרגע שנכנסתי לתפקיד, בכוונתי לקדם מספר תחומים במקביל, כשבראשם הגברת המוכנות לחירום בטירת כרמל באופן מידי".
ספר לנו קצת על הקואליציה העירונית החדשה בראשותך, והאם בכוונתך לצרף אליה גם חברים נוספים מהאופוזיציה?
"הרכב הקואליציה פורסם, ואנצל את הבמה כפי שעשיתי בטקס ההשבעה החגיגי שקיימנו ולקרוא שוב לכל חברי המועצה להיכנס תחת האלונקה. יש מקום לכולם".
רשימתך "טירת כרמל שלנו" הצליחה להכניס בבחירות שתי נשים למועצת העיר. אחת מהן, אמי אפומדו, מונתה כממלאת מקומך, תפקיד אותו תמלא אישה לראשונה בתולדות העיר. האם ברצונך לשלב נשים נוספות בתפקידים מובילים בהנהלת העיר?
"נשים מהוות כ-50% מהאוכלוסייה. מבחינתי, אין הבדל מגדרי, עדתי או דתי וכל מינוי או כל בעל תפקיד ייבחן באופן אובייקטיבי על פי כישוריו המקצועיים, ניסיונו ואיכותו. בכל מקרה, אני רואה ערך בשיבוץ נשים מקצועיות ואיכותיות בכל התפקידים והעמדות ברשות".
כיצד אתה רואה את העיר טירת כרמל בעוד עשר שנים ומה החזון של לגבי העיר?
"בחזון שלי, בעוד עשר שנים טירת כרמל תהיה עיר מובילה ואטרקטיבית, שתספק לתושביה איכות חיים גבוהה. עיר חכמה, בטוחה, טכנולוגית ומתקדמת, שתוביל בניהול תקין, בחתירה למצוינות בחינוך, בתשתיות, בתעסוקה, בחיזוק עסקים מקומיים, ביזמות ובחדשנות, באיכות סביבה וקיימות, בתרבות ספורט ופנאי, עם רמת שירות גבוהה לתושב. עיר שכולם רוצים לגור בה".
מהם האתגרים המרכזיים העומדים לנגד עיניך עם תחילת הכהונה שלך כראש העיר טירת כרמל?
"האתגר המרכזי הוא שיפור המוכנות לחירום בכל הרמות בטירת כרמל. אנחנו נערכים לתרחישי ייחוס שקבע הצבא למלחמה שעלולה להיפתח מהצפון, וככל וישראל תגיב לתקיפה האיראנית חסרת התקדים מהשבת האחרונה, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בתרחיש קיצון של מלחמה אזורית, חלילה. באחריותי להכין את העיר לכל תרחיש קיצון, ובכלל זה להיערך לשיבושים קשים הצפויים לנו בתשתיות חיוניות, במשק האנרגיה, החשמל, המים, המזון, תקשורת, אינטרנט ועוד. האתגר הבא, על פי סדר עדיפות ערכי, הוא קידום ושיפור איכות החיים בטירת כרמל, ובראשם היערכות לקראת פתיחת שנת הלימודים בחודש ספטמבר 2024, שיפור התשתיות מבחינת תחבורה, מבני ציבור, ספורט, תרבות ופנאי וקידום העסקים המקומיים".
טירת כרמל הולכת וגדלה דמוגרפית, וצפויה להכפיל את אוכלוסייתה בעתיד הלא רחוק. כיצד העירייה וגורמי הרשות נערכים לשינוי שכזה ולקליטתם של אלפי תושבים חדשים שעתידים לעבור להתגורר בעיר?
"בכוונתי לפעול בשני צירים מרכזיים. האחד, פיתוח עירוני של פרויקטים להתחדשות עירונית בשכונות הוותיקות ופיתוח עתודות הקרקע הצפויות להתפנות בצפון העיר; והשני, ניהול תכנון אסטרטגי קצר וארוך טווח, במטרה לבנות שכונות ויחידות דיור לצד תשתיות ציבוריות הולמות- מבני ציבור, בתי ספר, סלילת כבישים, שלוחות של המתנ"ס, ריאות ירוקות, בתי כנסת, מתחמי ספורט מבני תרבות ופנאי ועוד".
איך אתה מגדיר את העיר טירת כרמל, ומה לדעתך ייחודי בה לעומת ערים אחרות?
"הדבר שמאפיין את טירת כרמל במיוחד הוא הקהילתיות והחום של תושבי העיר, הוותיקים והחדשים כאחד. בטירת כרמל קיימת רקמה אנושית מגוונת, סובלנית, מכילה ומעורבת, המהווה פסיפס עשיר ומגוון. אין כמו תושבי טירת כרמל".
מה התוכניות שלך לגבי מערכת החינוך בעיר?
"נחתור למצוינות בתחום החינוך בעיר תוך מימוש הפוטנציאל הייחודי של כל תלמיד ותלמידה על פי כישוריהם ותחומי העניין שלהם, באמצעות פיתוח מגוון תחומי למידה ומגמות לימוד רלוונטיות המותאמות למאה ה-21, כגון שפות, מקצועות סייבר, בינה מלאכותית, יזמות, מדעים, טכנולוגיה, עיצוב, אמנויות, התנהלות פיננסית. נשלב תוכניות לחיזוק החוסן הרגשי החל מהגיל הרך ונפעל לקדם, לתגמל ולעודד מטפלים רגשיים, קלינאי תקשורת, מרפאים בעיסוק וכיו"ב לעבוד בעירנו. ילדי החינוך המיוחד יהיו חלק בלתי נפרד ממערכת החינוך העירונית, ונדאג לקדם מסגרות לימוד מותאמות עבורם, הן בחינוך הפורמלי והן בחינוך הבלתי פורמלי. נפעל להקמת כיתות תקשורת נוספות ברחבי העיר, נקיים חוגים מותאמים, פעילויות ספורט, תרבות ופנאי עבורם, ונשלב בהווי העיר ובמרקם החיים החברתי את הפעילות של תנועת הנוער 'כנפיים של קרמבו'. כמו כן, נשקיע בהקמה ובתחזוקה הולמת של מוסדות החינוך וניצור מערכת חינוך העומדת בקצב הגידול של העיר, מערכת נגישה ודיגיטלית, איכותית, מקצועית ומתקדמת. נקים מערכת פדגוגית אחידה ומקצועית, בהובלת מומחים מהשורה הראשונה בתחום החינוך, שתנחה, תכשיר, תדריך ותקדם את צוותי ההוראה והצוותים החינוכיים במעונות, בגנים, בצהרונים ובבתי הספר בעיר, תוך ביצוע מהלכי פיקוח והערכה שוטפת לאורך השנה, ושתפעל בעקביות למנוע את תופעות החרם החברתי ופגיעה בילדים חסרי ישע".
מה לגבי תוכנית המטרונית של טירת כרמל, והאם תמשיך לקדם פרויקט זה במתכונתו המקורית, או שבכוונתך לנסות לערוך בו שינויים?
"מאז שנכנסתי לתפקידי קיימתי מספר דיונים בנושא. מדובר בנושא מורכב מאוד, עתיר משאבים ותשומות ומורכבות הנדסית. מיד לאחר חג הפסח אכנס פורום מיוחד עם כל הגורמים הרלוונטיים, במטרה ללמוד לעומק את הליך התכנון, מערכת השיקולים והחלופות שהוצעו, התוואים שהוחלפו, ומתווה הפיצויים לבעלי עסקים ולתושבים. נקבל אך ורק את ההחלטות הנכונות ביותר עבור העיר ותושביה ועבור העתיד של כולנו. לאחר מכן נביא את המידע לדיון במועצת העיר ובמקביל נערוך הליך שיתוף ציבור לתושבים ונקבל החלטה הולמת ומשותפת".
אנחנו נמצאים בעיצומה של מלחמה עקובה מדם ומצב ביטחוני מתוח בצפון. כיצד הרשות נערכת לקראת אפשרות של הסלמה במצב?
"עוד טרם כניסתי לתפקיד ראש העיר הגדרתי את נושא החירום כיעד מרכזי לקידום, בדגש על מספר נושאים. בתחום התשתיות- שיפור תשתיות המיגון במקלטים הציבוריים, המרחבים המוגנים הציבוריים, תשתיות חשמל, מים וביוב ונגישות. בתחום מוסדות החינוך, מתן מענה מלא ככל הניתן במסגרת מוסדות החינוך והחינוך המיוחד, מעונות, גנים ובתי ספר, במטרה לאפשר ככל הניתן רצף לימודים גם בשעת חירום על פי ההנחיות. בתחום ההסברה, שדרוג מערך ההסברה העירוני לשעת חירום שיפעל 24/7 ויונגש בשלוש שפות- עברית, רוסית ואמהרית, במדיה, בדיגיטל בטלפון ובדפוס. בתחום המתנדבים, גיוס תושבים למערך מתנדבים אזורי שיפעל בשכונות וייתן מענה קהילתי בשעת חירום. ובתחום הביטחון האישי והקהילתי, הפעלת כיתות כוננות וסיירת ביטחון אפקטיביות מצוידות ומאורגנות היטב, שיפעלו בחירום ובשגרה".
לסיום, מה אתה מאחל לתושבי העיר לרגל חג הפסח?
"חג הפסח מסמל את היציאה מעבדות לחירות, ואין יותר סמלי מחג זה להתפלל להשבתם של החטופים והחטופות במהרה הביתה ולחזרתם של חיילי צה"ל בשלום לביתם. בנוגע לתושבי טירת כרמל, זו ההזדמנות לאחל קודם כל לאחל בריאות שלימה, אושר, נחת, שלווה ושמחת חיים, שנצא כולנו לחירות ושנדע ימים טובים מאלה".
דודו כהן | רקע:
דודו כהן, ראש העיר טירת כרמל, בן 47, נולד וגדל בעיר. בעל תואר ראשון ותואר שני. שירת במשך 26 שנה במערכת הביטחון, כרכז מודיעין בשב"כ ועוד קודם לכן במגוון תפקידי פיקוד ומטה כקצין בצה"ל. במהלך השנים למד רבות על תפיסות ניהול שונות וחדשניות בארגוני הביטחון המתקדמים של ישראל ובמקביל לעבודתו הביטחונית ניהל בהתנדבות במשך כעשר שנים את המרכז הרוחני הקהילתי אם הבנים בעיר, והנהיג את הקהילה ואת המקום, שהפך להיות אבן שואבת ובית חם ומכיל עבור קהלים רבים בעיר. נוסף על כך, תרם ופעל בהתנדבות במסגרת מספר מיזמים חברתיים וקהילתיים שונים בעיר, ובין השאר היה אחד ממקימי הסוסיתא בר, הפאב הקהילתי במרכז המסחרי הוותיק.
בבחירות מקומיות 2024 בטירת כרמל, הביא דודו כהן להישג פוליטי חסר תקדים בתולדות העיר לאחר שזכה לתמיכה של 61.5% מקולות הבוחרים עם 4 מנדטים למועצת העיר.