המשרד להגנת הסביבה פרסם השבוע קול קורא לתמיכה ברשויות החופיות בים התיכון ובים סוף בסך כולל של כ-9.7 מיליון שקלים לשנה, עבור ניקיון החופים הפתוחים בישראל והקמת תשתיות לעידוד שימוש בכלים רב-פעמיים
המשרד להגנת הסביבה פירסם 'קול קורא' לתמיכה ברשויות החופיות בים התיכון ובים סוף בסך של כ-9.7 מיליון שקלים לשנה, בין נובמבר 2024 לאוקטובר 2025, עבור ניקיון החופים הפתוחים בישראל והקמת תשתיות לעידוד שימוש בכלים רב-פעמיים. מדובר בכ-153 ק"מ של רצועת חוף, המהווים משאב סביבתי ולאומי מהותי.
קול קורא זה הוא חלק מתוכנית "חוף נקי" אותה מקדם המשרד להגנת הסביבה, המשלבת פעולות ניקוי רציפות שעושות הרשויות המקומיות לצד הגברת מודעות הציבור לחשיבות השמירה על הניקיון באמצעות הסברה באמצעי התקשורת, חינוך הדור הצעיר ופעולות אכיפה בחופים. במסגרת התוכנית, תומך המשרד בשמירה על ניקיון החופים באמצעות הקמת תשתיות מתאימות, פרסום והסברה, פעולות אכיפה ופעולות ניקיון בחופים ובים ומחקרי ניטור פסולת ימית וחופית. המשרד מזמין את הרשויות החופיות להגיש בקשות במסגרת הקול הקורא וקורא לציבור להמשיך ולפעול יחד למען חופים נקיים ונעימים לכולם.

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן: "החופים של ישראל הם משאב ייחודי ואהוב, ואנו מחויבים לשמור עליהם נקיים ובריאים למעננו ולמען והדורות הבאים. ישראל חווה שנה מאתגרת- הן בשל מצב החירום והן בשל הקשיים הכלכליים, המקשים על הרשויות המקומיות. המשרד להגנת הסביבה רואה בים ובסביבה הימית משאב בעל חשיבות עליונה, ימשיך להוביל ולתמוך ברשויות המקומיות בתוכניות לניקוי החופים, לקדם תשתיות ירוקות ולחנך לשימוש מופחת בפלסטיק חד-פעמי. יחד עם הרשויות והציבור, נבטיח חופים נקיים ובריאים."
תוכנית "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה היא תוכנית פעולה לאומית לטיפול בבעיית הפסולת הימית בישראל, ונגזרת מדרישות אמנת ברצלונה. התוכנית פועלת מזה 19 שנה ומטרתה למזער את כמות הפסולת החופית בישראל ולפעול לניקיונם של החופים והים, ביחס למדד תוצאה סביבתית ברור לניקיון החופים הפתוחים. המטרה היא לשמור על 85% מהחופים נקיים 70% מהשנה, בהתאם למחויבות הבין לאומית, לטובת הסביבה הימית והציבור בישראל. שנת 2023 הייתה השנה הנקייה ביותר מאז תחילת מדידת ניקיון החופים הפתוחים והלא מוכרזים לרחצה. 90.9% מהחופים הוגדרו "נקיים" או "נקיים מאוד" לפחות 70% מהשנה, לעומת 19.7% מהחופים בשנת 2005, כאשר הושקה התוכנית. ניכר שפעילות תוכנית חוף נקי על שלל מרכיביה הביאה לשיפור משמעותי חסר תקדים במצב ניקיון החופים הפתוחים לאורך השנה.
המשרד להגנת הסביבה אף פרסם את נתוני סיכום עונת הרחצה לשנת 2024: ע"פ הנתונים, תוצאות מדד "חוף נקי" של המשרד לעונת הרחצה 2024 מצביעות על כך שלאורך כל עונת הרחצה, 70.6% מהחופים הפתוחים (שאינם מוכרזים) קיבלו ציון נקי או נקי מאוד. הרשויות החופיות הנקיות ביותר בעונת הרחצה 2024 הן אשדוד, אשקלון, בת ים, ג'סר א-זרקא, הרצליה, חדרה, חוף אשקלון, חוף הכרמל, חוף השרון, נהריה, נתניה, עמק חפר, רשות הטבע והגנים, תל אביב-יפו. המשרד להגנת הסביבה מדגיש כי שמירה על ניקיון החופים תלויה גם בשיתוף הפעולה של הציבור. מבקרים שדואגים לאסוף את הפסולת ולהשאיר את החופים נקיים תורמים תרומה משמעותית למאמץ הלאומי לשמירה על הסביבה.